Etusivu / Blogi / Pinnalla / Vinkit asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen
Bo Living
Pinnalla

Vinkit asumisen hiilijalanjäljen pienentämiseen

Yhä useammalle suomalaiselle on tärkeää, että asumisen ratkaisut olisivat ekologisia. Kokosimme 5 vinkkiä, joilla voit pienentää omaa asumisen hillijalanjälkeäsi.

Asumisen osuus on jopa kolmannes suomalaisen hiilijalanjäljestä, ja sen päästöihin vaikuttavat monet asiat. Kallistuva energia ja korjausinvestoinnit tulevat myös nostamaan asumiskustannuksia. Samaan aikaan yhä useammalle suomalaiselle on tärkeää, että asumisen ratkaisut olisivat ekologisia.

Omaa asumisen hiilijalanjäljen suuruuteen on mahdollista vaikuttaa. Alta löydät viisi vinkkiä, joiden avulla voit vähentää päästöjä arjessasi. Nykyisen hiilijalanjälkesi voit laskea Sitran elämäntapatestiillä.

Lämmityskulut

Kodin hiilijalanjäljen muodostavat sähkön, veden ja lämmön kulutus sekä itse asunto. Näistä merkittävin vaikutus hiilijalanjäljen muodostumiseen on lämmityksellä. Kodin lämmitystarve riippuu tilan määrästä, talon rakennusvuodesta sekä valitusta lämmitysmuodosta. Varsinkin uutta kotia hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota eri kotien lämmitysmuotoihin sekä hukkaneliöiden määrään. Yksi ekologisimmista lämmitysmuodoista on maalämpö. 

Energiatehokkuus

Sähkölaitteiden määrä kodeissa on kasvanut, minkä seurauksena myös energian kulutus on aiempaa suurempaa. Kiinnitä valaistuksen suunnittelussa sekä kodinkoneiden ja elektronisten laitteiden hankinnassa huomiota eri vaihtoehtojen energiatehokkuuteen. Lisäksi säästät huomattavia määriä energiaa kytkemällä laitteet pois verkkovirrasta ja sammuttamalla valot silloin, kun et niitä käytä niitä. Jos olet etsimässä uutta kotia, voit vertailla myös asuntojen energiatehokkuutta. Asunnon energiatodistuksesta näet kodin laskennallisen energiatehokkuuden, jossa on huomioitu mm. lämmitys, ilmastointi ja talon eristys. Tarkempia tietoja asunnosta ja sen energian kulutuksesta saat välittäjältäsi.

Vedenkulutus

Veden käyttöä voi säännöstellä omalla toiminnalla. Pesemällä täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskejä sekä välttämällä veden juoksuttamista hanasta suihkun, käsien ja kasvojen pesun sekä hampaiden harjauksen voit nopeasti tehdä korjauksia omaan vedenkulutukseen. Myös kylmän veden suosiminen lämpimän sijasta aina kun mahdollista säästää energiaa. Puutarhan ja kukkien kasteluun voi hyödyntää hulavettä.

Lajittelu ja kierrätys 

Kierrätys ja lajittelu yleistyvät monissa kotitalouksissa. Uuden jätelain myötä kaikkien yli 10 000 asukkaan taajamissa sijaitsevien omakotitalojen tulee aloittaa erillinen biojätteen keräys viimeistään heinäkuusta 2024 alkaen. Lajittelu käy sujuvasti, kun kodissa on siihen riittävä varustelu sekä tila. Jos omassa kotitaloudessasi syntyy vähemmän jätettä, voit selvittää naapuruston kanssa yhteisten kierrätysastioiden hankkimista, jos sellaisia ei vielä löydy. Saman voit tehdä myös, jos asut taloyhtiössä. Kierrätystä voi myös optimoida harventamalla jäteauton käyntikertoja, mikäli jäteastiat eivät täyty riittävän nopeasti. Tällöin syntyy vähemmän liikennöintiä, ja voit myös säästää tyhjennyskustannuksissa.

Laadukkaita hankintoja kotiin

Tilavampien asuntojen suosio on kasvanut eritoten koronan myötä. Neliöiden ohella myös tavaran määrä kasvaa muutettaessa pienemmästä asunnosta isompaan. Kiinnitä huomioita tuotteiden laatuun ja kestävyyteen, kun hankit esimerkiksi uusia kalusteita. Mieti myös, kuinka paljon tavaraa oikeasti kotiin tarvitset. Kun esineillä ja kalusteilla on tarkoitus, lisää se myös asumisen nautintoa. Samalla helpotat esimerkiksi kotisi siivousta.

Laadukkaita hankintoja voi tehdä myös käytettynä. Esimerkiksi Bo:n asiakasetukumppaneihin kuuluva Mjuk. on laadukas second hand -huonekalujen markkinapaikka, joka tarjoaa helpoimman ja luotettavimman tavan ostaa ja myydä käytettyjä huonekaluja ympäristöystävällisesti. Mjukin kautta voit myös myydä tarpeettomat huonekalusi. 

Oman hiilijalanjälkensä määrittämiseksi Bo käynnisti syksyllä 2021 selvitystyön Gaia Consultingin kanssa. Gaia on yksi Suomen arvostetuimmista vastuullisuuskonsulteista. Hiilijalanjälkensä laskemalla yritys voi tunnistaa merkittävimmät vähennyskohteet, parantaa omaa toimintaansa ja hiilineutraaliuden saavuttaakseen kompensoida loput päästöistään.

Teksti: Virve Honkala
Kuvitus: Niina Paloranta