Etusivu / Blogi / Pinnalla / Näin otat inspiroivia sisustuskuvia
Bo Living
Pinnalla

Näin otat inspiroivia sisustuskuvia

Hyvän sisustuskuvan ottaminen vaatii taitoa ja harjoittelua. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Valokuvaaja Miia Juntunen jakaa ammattilaisen oppeja siihen, kuinka onnistunut sisustuskuva saadaan aikaan. 

“Ennen valokuvauksen aloittamista kannattaa tarkistaa, että perusasiat ovat kunnossa. Varmista, että kameran linssi on puhdas, suosi kuvaamista päivänvalossa ja varaa tarpeeksi aikaa kuvaamiselle,” Miia selvittää.

Nappaa alta Miian muut valokuvausvinkit aina sommittelusta kuvankäsittelyyn asti.

bolkv_sisustuskuva1_flatlay

Sommittele kokonaisuus etukäteen

Suunnittele aivan ensimmäiseksi, mitä haluat korostaa kuvassa ja sommittele kuvan kokonaisuus sen mukaan. Kokoa ensin yhteen ne esineet, joita ajattelet käyttäväsi kuvassa. Tässä vaiheessa on helppo hahmottaa, mitkä esineet ja asiat sopivat yhteen tai tuovat haluttua kontrastia kuvaan.

Kuvaukseen ajatelluista esineistä kannattaa ottaa kuva ylhäältä päin, jolloin näkee kameran linssin läpi miltä kuvattavat esineet näyttävät yhdessä. Tällaisen ylhäältä otetun kuvan nimi on flatlay. Flatlay sopii jo sellaisenaan sosiaaliseen mediaan ja onkin suosittu kuvamuoto esimerkiksi Instagramissa.

Valitsin kuvaan mukaan suloisen Marimekon Mini-maljakon ja Flower-maljakon. Kaunis keraaminen maljakko on Studio Hanna Heinon. Tässä vaiheessa päätin jättää toisen  kuivakukan pois, sillä halusin pitää asetelman mahdollisimman yksinkertaisena.

bolkv_sisustuskuva2

Anna aikaa asettelulle ja valitse selkeä keskipiste

Esineiden paikkoja voi ja kannattaa muutella niin, että kuvastaa saa parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Esineiden värit, muodot ja mittasuhteet vaikuttavat siihen missä suhteessa esineiden kannattaa sijaita toisiinsa nähden. Tavaroita ei kannata asetella riviin esimerkiksi seinän vierelle. Kokeilemalla ja rohkeasti omaan silmään luottamalla syntyy usein parhaat asetelmat.

Ryhdyin itse asettelemaan esineitä lipaston päälle. Huomasin, ettei Mini-maljakko väriensä puolesta erottuisi, jos asettelisin sen sisustuslehden ruskeasävyisen aukeaman päälle.

Jo sommitteluvaiheessa on hyvä pohtia, mitä kohtaa haluat painottaa kuvassa ja tee siitä kuvan keskipiste. Siten kuvausvaiheessa on helppo tarkentaa focus kuvan keskipisteeseen, jolloin kuvan tausta jää epätarkemmaksi.

bolkv_sisustuskuva3_marimekko

Mieti kuvien rajaus ja kuvakulmat

Mieti mitä haluat kuvalla kertoa. Joskus laajempi rajaus toimii parhaiten esimerkiksi asuntokuvauksessa, kun esitellään asunnon toiminnallisuutta. Tiukempi rajaus taas nostaa esiin enemmän tunnetta ja korostaa asetelmia. Hyvä kuvakulma tulee usein luonnostaan, kun miettii mistä suunnasta kuvan pääkohde näyttää parhaalta.

Kameraa nostamalla tai laskemalla näkee, miltä korkeudelta kuvattava kohde tulee parhaiten esiin. 45 asteen kulma toimii hyvin etenkin lähikuvissa. Uskalla rajata rohkeasti! Rajaamalla osan esineistä katkeamaan kuvista, saa kuviin heti lisää mielenkiintoa, kuten esimerkiksi yllä olevassa kuvassa, jossa Marimekon Flower-maljakko jää lähes kokonaan kuvan ulkopuolelle. Katse puolestaan kiinnittyy kuin luonnostaan kuivakukkaan ja sen maljakkoon.

bolkv_sisustuskuva4

Hyödynnä peilaavia pintoja

Seuraavaksi siirryin tarkastelemaan asetelmaa kauempaa. Kuvatessa kannattaa kiinnittää huomiota peilaaviin pintoihin ja niistä heijastuviin näkymiin. Peilipintaa voi hyödyntää ja luoda sen avulla erilaisia kuvallisia ulottuvuuksia. Yllä olevassa kuvassa peilistä näkyvä näkymä ei miellyttänyt silmääni, koska sieltä näkyi kodinkoneita, joten tämä kuvakulma ei toiminut. Kuva on rajattu melko tiukaksi.

bolkv_sisustuskuva5

Valaistus ja valon suunta kohdilleen

Kuvatessa on ensisijaista kiinnittää huomiota valaistukseen ja valon suuntaan. Omasta mielestäni sivuvalo on yksi kauneimmista valoista. Sivuvalo tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ikkuna on kohteen sivulla. Hyödynnä myös asuntoon tulevia valoa ja varjoja. Valon määrä vaikuttaa olennaisesti kuvan laatuun, samoin miltä korkeudelta valoa tulvii kotiin. Lisävalaistuksella voi lisäksi parantaa kuvanlaatua.

Seuraavaksi otin laajemman kuvan samasta aiheesta, mutta eri kuvakulmassa. Valo on tässä laajemmassa kuvakulmassa parempi, mutta eri aiheiden asettelu ja hallinta oli kuitenkin jo haastavampaa. Lisäksi peilistä näkyvä valaisin ja etualalla roikkuva valaisin menivät päällekkäin.

bolkv_sisustuskuva6

Suorista linjat ja pidä puhelinta kaksin käsin

Lopulta siirryin lähemmäksi asetelmaa. Nyt asettelu ja kuvakulma oli mielestäni onnistunut  ja peilistä näkyvä näkymä miellytti, mutta kaapin linjat olivat vinossa, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy.

Kun kuvaat puhelimellasi, kannattaa laittaa kameran asetuksista ruudukko päälle. Se helpottaa saamaan linjat suoraan. Mitä suorempia kuvia otat, sitä vähemmän niitä tarvitsee muokata ja suoristaa jälkikäteen. Lisäksi pidä kamera pystysuorassa, jolloin linjat kuten seinät eivät kaadu. Pidä puhelinta aina kuvatessa kaksin käsin, jolloin kuvista tulee mahdollisimman tarkkoja.

bolkv_sisustuskuva7

Valmis kuva

Yllä valintani lopulliseksi kuvaksi. Kuvan linjat ovat suorat, peilin näkymä ja esineiden etäisyydet harkitut. Kuvissa esineet saavat usein olla lähempänä toisiaan kuin mitä paljain silmin näyttäisi hyvältä, joten asetelmaa voi joutua vielä kuvausvaiheessa hiomaan.

bolkv_sisustuskuva_kuvakäsittely

Vinkit kuvankäsittelyyn

Kuvaan itse järjestelmäkameralla suurimman osan ajasta, mutta julkaistessani kuvia esimerkiksi Instagramissa, teen kuvakäsittelyn usein kevyesti puhelimella. Kun kuvaustilanteessa on kiinnittänyt huomiota kylliksi esimerkiksi valaistukseen, selviää kuvankäsittelystä muutamalla nopealla säädöllä:

x nosta hieman valotusta
x lisää kontrastia ja terävyyttä
x suorista kuva

Haluaisitko lisää sisustusideoita ja inspiraatiota? Tilaamalla Bo:n uutiskirjeen saat joka kuukausi kattavan paketin sisustuksesta, trendeistä, asuntokaupasta sekä ihanista asumisen palveluista suoraan sähköpostiisi .

Tilaa uutiskirje