DIY – tapetoi tai maalaa omannäköinen huonekalu
Uniikki huonekalu voi syntyä omin käsin alusta loppuun tai olemassa olevaa kalustetta tuunaten. Hyödynnä ohjeet tapetoidun sängynpäädyn valmistamiseen tai inspiroidu huonekalujen maalaamisesta Bo:n asiakasetukumppaneiden avittamana.
Yhteistyössä Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola sekä Frenchic Paint®.
DIY – Tapetoitu sängynpääty
Loviisan Asuntomessukohteen (Loviisan Majakka – Loisto) makuuhuoneen näyttävä, tapetoitu sängynpääty herätti ihastusta. Suuren kiinnostuksen myötä haluamme jakaa Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan valmistaman sängynpäädyn ohjeet kaikille kiinnostuneille.
Valmistusohjeiden avulla voit toteuttaa sängynpäädyn tai soveltaa tapetointiohjeita mielikuvituksesi rajoissa erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Ideoita tapetin käyttöön
1. Tapetti keittiössä ja pienissä tiloissa. Näyttävän yksityiskohdan saa tapetoimalla keittiön välitilan, se voi olla myös linjakas jatke seinätapetille. Myös WC:n tai kylpyhuoneen peilin ja pesualtaan välitilan voi tapetoida, jolloin saadaan mukavaa piristystä vaikka kesämökille. Lähellä vesipistettä sijoittuvan tapetin roiskesuojaksi voi kiinnittää lasilevyn tai lakata tapettipinta esim. Auro Kalustelakka himmeä 518 -tuotteella.
2. Tapetti taideteoksena. Tapettikuosien suunnittelijoista löytyy menestyksekkäitä muotoilijoita. Mieluinen tapettikuosipala kauniisti kehystettynä on helppo tapa tuoda kotiin väriä ja kiehtovia katseenkiinnittäjiä. Tapettitaulujen avulla voi myös fiilistellä erilaisia kuoseja ennen koko seinän tapettikuosin valintaa. Tutustu Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan tapettikuoseihin täällä, hakujen eri aihe- ja sävykategoriat helpottavat selailua.
3. Pöydän uusi ilme. Sohvapöytä tai matala lipasto saa uuden ilmeen tapetilla. Leikkaa kannen kokoinen tapettipala ja hanki lasilevy tapetin päälle. Tapettia ei tarvitse kiinnittää pöydän pintaan, jos lasilevy pysyy painonsa ansiosta hyvin paikoillaan. Tapettikuosin voi helposti vaihtaa uuteen vaihtelunhalun tullen.
DIY – Huonekalujen maalaaminen
Vanhan, elämän kolhiman huonekalun määränpään ei aina tarvitse olla kierrätys. Uudella maalipinnalla kalusteen saa uuteen eloon ja sopimaan kodin sisustustyyliin. Kirpputorit ovat sisustajien aarreaittoja, josta tuunausta kaipaavia design-huonekaluja voi löytää tosi huokealla hinnalla.
Ensimmäiseenkin kalustemaalausprojektiin kannattaa valita hyvät välineet sekä maalit. Usko omiin tuunaustaitoihin vahvistuu onnistuneen toteutuksen myötä. Valitse ensin huonekaluun parhaiten sopiva maali ja tutustu maalin valmistajan tarjoamiin ohjeisiin. Kun välineet on hankittu niin voit ryhtyä rohkeasti hommiin.
Kalusteiden maalaukseen sopivia tuotteita löytyy Frenchic Paint®-valikoimista. Esimerkkinä helposti levittyvä, vahallinen Lazy Range -kalkkimaali, joka sopii puisiin kalusteisiin sekä pintoihin. Monipuoliseen käyttöön sopivaa Al Fresco -kalkkimaalia voi käyttää myös ulkokalusteissa ja sillä voi maalata puuta, laminaattia, UPVC:ta, keraamisia laattoja ja jopa metallia.
Bo testaa
Bo LKV Porvoon stailaaja Loviisa Mutanen maalasi pari Bo:n kalustevaraston huonekalua uuden veroiseksi. ”Huonekalujen maalaaminen on minulle tuttua, joten oli kiva päästä testaamaan minulle uutta kalustemaalia”, Loviisa kertoo.
Maalattavaksi valikoitui puinen jakkara, keramiikkamaljakko sekä metallirakenteinen hyllykkö puisilla tasoilla. Testiin valittiin Frenchic Paint® Al Fresco -kalustemaali, joka sopii monille eri pinnoille. Kalustemaalin selkeät maalausohjeet löytyvät helposti netistä.
Loviisa puhdisti ja hioi kalusteiden pintoja kevyesti ennen maalaamista. ”Helposti levittyvää maalia oli helppo käyttää ja se levittyi tasaisesti myös kalusteiden reunoihin. Ensimmäisen maalikerroksen kuivumisen jälkeen maalasin toisen kerroksen, joka peitti täysin esineiden alkuperäiset pinnat”, kuvailee Loviisa maalausprojektin vaiheita ja tunnelmia.
Mattaista maalipintaa sai viimeisteltyä hiontatyynyllä ja pieni maalipurkki riitti molempien huonekalujen sekä maljakon maalaamiseen.
“Maalausta helpotti paljon, kun pohjamaalia ei tarvittu lainkaan ja pystyin käyttämään yhtä maalia kaikkiin esineisiin, vaikka niiden pinnat olivat eri materiaalia. Maalaaminen oli todella helppoa ja mukavaa. Lisäksi ihastuin näyttävän siniseen maalisävyyn niin, että aion maalata muutaman huonekalun kotiini samalla maalilla ja sävyllä”, kiteyttää Loviisa tyytyväisyyttään testaamaansa kalustemaaliin sekä upeaan lopputulokseen.
Ainutlaatuiset Bo Asiakasedut
Bo:n asiakkaana pääset nauttimaan monipuolisista eduista heti asuntokauppojen jälkeen. Myös Bo Homes -sisustussuunnittelupalvelun asiakkaat saavat oikeuden etujen hyödyntämiseen.
Pääset asiakasetupalveluun henkilökohtaisella salasanallasi, joka löytyy Bo Asiakasetukortista tai sähköpostilla lähettämästämme asiakasetuviestistä. Jos olet kadottanut salasanan, saat sen täyttämällä tämän lomakkeen.
Laatua ja luotettavuutta edustavien suomalaisten yritysten valikoimista löydät tuotteita, palveluja ja materiaaleja unelmien kodin sisustamiseen sekä hyvään elämään.
Bo:n asiakasetukumppanit lokakuussa 2023: .TEBIAN, Aarikka, Anttiina, Boknäs, Cover Story, Durat, Familon, Finnish Design Shop, Frenchic Paint®, Hakola, Innolux, Koti Puhtaaksi, Kustom, Kuusilinna, Laattaleevi, Laattapiste-Pukkila, Mariel Interior, Mjuk, Nomart, Parolan®, Pelago, Skanno, Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola, Verisure, Villa & Peite, VM Carpet, WallArk
Ohjeet: Tapetoitu sängynpääty
Tarvikkeet:
puurimaa (esim. 26 x 40 mm), uppokantaruuveja, vaneria (esim. 4 mm paksua: päädyt, taka- ja etuseinä, kansi), puukittiä, pohjamaalia, paperitapettia, perinteistä tapettiliisteriä, suojamuovia tai -paperia (tapetin liisteröintialustan suojaksi), kalustelakkaa (esim. Auro Kalustelakka himmeä 518).
Työkalut:
saha, akkuporakone, mittanauha, merkkauskynä, tapettiharja, liisteriharja, maalaustela.
Työvaiheet:
Lue työvaiheet etukäteen tarkasti. Ohjeet ovat viitteelliset ja niitä voi soveltaa myös valmiin kalusteen tapetoimiseen.
- RUNGON VALMISTUS: Valmista sopivan kokoinen ontto kotelorunko ruuvaamalla puurimat toisiinsa. Päällystä kotelorunko vanerilla ruuvaamalla vanerit uppokantaruuveilla runkoon. Tasoita ruuvien kolot ja vanerien raot kitillä, etteivät ne näy tapetin alta. Puhdista vanerin pinta pölystä imurilla tai kuivalla liinalla. Maalaa vaneroitu kotelo pohjamaalilla ja anna kuivua.
- TAPETOINNIN SUUNNITTELU: Suunnittele tapettikuvioiden sijoittuminen kalusteeseen ennen tapetin leikkaamista. Aloita keskelle sijoittuvasta tapettivuodasta ja varmista tämän jälkeen viereisten vuotien kuviokohdistus niin, että tapetit sijoittuvat kalusteeseen toivotulla tavalla.
- LEIKKAAMINEN: Mittaa kaluste tarkasti, lisää kääntövarat ja tee leikkausmerkinnät tapettiin.
- Kalusteen etuosan tapettipalat: lisää kalustekorkeuden ylä- ja alaosaan 1 cm kääntövara sekä ulkoreunapalojen leveyteen 1 cm kääntövara.
- Kalusteen sivulle tulevat tapettipalat: lisää kalustekorkeuden ylä- ja alaosaan 1 cm kääntövara. Sivuille tulevat tapetit piilottavat etuosan kääntövarat.
- Kalusteen ylätason tapettipala: helpoin on leikata tapetti yhtenä palana kalusteen mittojen mukaan. Ylätason pala kiinnitetään viimeiseksi, jolloin kaikki kääntövarat jäävät tapetin alle piiloon. Yläosan tapettikuvio voi olla omana palana vaakana. HUOM! Voit myös leikata etuosan tapettipalat pidemmäksi niin että ne yltävät myös kalusteen yläosaan.
- Tapetin leikkaamisessa on huomioitava, että tapettikuviot kohdistuvat aina viereisen tapettipalan mukaan ja palat on leikattu oikeisiin mittoihin kääntövarat huomioiden.
- LIISTERIN SEKOITTAMINEN: Sekoita paperitapetille sopiva liisteri valmistajan ohjeiden mukaan hyvissä ajoin.
- TAPETOINTIJÄRJESTYS: Tapetoi sängynpäädyn etuosa ensin. Aloita keskelle sijoittuvasta tapettipalasta, jonka jälkeen kiinnität viereiset palat. Tapetoi lopuksi kalusteen reunat ja lopuksi yläosa. Jos tapetoit myös kalusteen takaosan, niin kiinnitä palat etuosan tapetoinnin jälkeen.
- LIISTERÖINTI: Levitä liisteri liisteriharjalla tasaisesti tapettipalan taustapuolelle ja anna tapetin vettyä 1—2 minuuttia ennen kiinnittämistä. Paperitapetti on arimmillaan kosteana, joten käsittele sitä varovasti.
- KIINNITTÄMINEN: Tapetti kiinnitetään kalusteen pintaan harjaamalla kuviopuolta kevyesti tapettiharjalla, älä käytä muovi- tai metallilastaa. Varmista että ensimmäiseksi kiinnitettävä, keskelle sijoittuva tapettipala on suorassa. Nosta liisteröity tapettipala varovasti lähelle kalusteen pintaa ja aloita kiinnittäminen tapettivuodan yläosasta. Etene harjaamalla tapettia keskeltä reunoille suuntautuvin vedoin ja varmista reunojen kiinnittyminen alustaan.
- TAPETIN ASETTELU: Tapettipalat asetetaan vierekkäin puskusaumalla eli reunat tiiviisti vastakkain. Kohdista kuviot ennen uuden tapettipalan kiinnittämistä. Etene yksi pala kerrallaan kalusteen kaikkiin pintoihin tapetointijärjestyksen mukaisesti (kohta 5). Jos liisteriä joutuu tapetin kuviopuolelle, taputtele se heti pois kuivalla, puhtaalla rievulla hankaamatta.
- KÄÄNTÖVARAT: Kiinnitä kalusteen etuosan tapettipalojen kääntövarat kalusteen etuosan reunojen yli tapetin kiinnityksen yhteydessä. Leikkaa kulmiin jäävä kääntövara niin, että saat liitoskohdan siistiksi.
- VIIMEISTELY: Mikäli haluat helpommin puhdistettavan sekä kulumista kestävämmän kalusteen voi lakata. Sivele lakka tapettipintaan siveltimellä yhdensuuntaisin vedoin tasaiseksi pinnaksi.
HUOM! Tässä ohjeessa sävynpäädyn takaosa jätetään tapetoimatta. Ohjeita soveltamalla takaosan tapetointi onnistuu myös, kunhan kiinnität sen etuosan tapetoinnin jälkeen.
Vinkkejä sängynpäätyyn:
- Sängynpäädyn simppelimpi versio on tapetoida yksi paksumpi levy, kuten MDF-levy, lastulevy tai vaneri ja kiinnittää se seinään.
- Mikäli tapetin jättää lakkaamatta voi entisen tapetin päälle myöhemmin tapetoida uuden tapetin.
Inspiroidu kotimaisista paperitapettikuoseista ja lue lisää täältä.
Teksti: Kati Rasku.
Kalustemaalaus ja stailaus: Loviisa Mutanen
Kuvat: Loviisa Mutanen, Juuso Soininen, valmistajat
Ohjeet: Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola